Kedy dostanem cestovný lístok?


Cestovné doklady sa posielajú, v závislosti od spoločnosti, mailom alebo poštou asi 2 týždne pred odchodom, a každopádne až po úplnej a správnej registrácii každého účastníka cesty a po uhradení konečného doplatku za plavbu.

 

Aké osobné dokumenty potrebujem na plavbu?


Občiansky preukaz nestačí - pas ako cestovný doklad je nevyhnutný pre všetky plavby, aj v krajinách EU! Skontrolujte, prosím, jeho platnosť, musí byť platný ešte minimálne 6 mesiacov po predpokladanom návrate. Je taktiež dôležité, aby meno v pase bolo zhodné s menom na cestovnom lístku. Toto platí aj u žien v prípade vydaja. Zmena mena je spravidla možná až do niekoľkých dní pred odchodom, ale je za poplatok. V prípade, že súčasťou plavby je aj let, je takáto zmena možná iba do vydania letenky.

Rovnako každé dieťa, bez ohľadu na vek, potrebuje vlastný pas. Pokiaľ necestuje s obidvoma rodičmi a/alebo je sprevádzané osobami, ktoré nie sú uvedené v jeho dokladoch, obráťte sa pre informácie o potrebných dokladoch na príslušné orgány.

Upozornenie: Cestovné pasy môžu byť po príchode na loď odobrané personálom lodnej spoločnosti a zadržané po celou dobu plavby. Je to preto, aby mohli byť predkladané príslušným imigračným úradom v jednotlivých prístavoch. Sú k dispozícii na vyžiadanie pri odchode na pevninu, ale je praktickejšie urobiť si pred odchodom jednu kópiu cestovného pasu a vychádzať na pevninu s ňou.

Pokiaľ v prístavoch plánujete zapožičanie auta, overte si vopred, či je v navštívenej krajine požadovaný medzinárodný vodičský preukaz.

Víza – v prípade Stredomoria nie sú pre občanov SK potrebné žiadne vstupné víza. V prípade neistoty sa doporučuje vopred sa informovať na príslušných úradoch.

 

DÔLEŽITÁ INFORMÁCIA: Každý cestujúci je osobne zodpovedný za správnosť a úplnosť potrebných osobných dokladov ku svojej plavbe. Odporúča sa včasné preverenie aktuálnej situácie na príslušných úradoch, keďže požiadavky môžu (z politických či iných dôvodov) podliehať zmenám.
Cestujúcim s neúplnou alebo neplatnou dokumentáciou môže byť nalodenie odmietnuté bez nároku na náhradu.

 

Aké oblečenie si mám zabaliť?


V prvom rade myslite na pohodlie: pobyt počas dňa na lodi i v navštívených prístavoch je uvoľnený a treba sa obliekať pohodlne a prakticky: športové oblečenie podľa klímy a počasia, krátke či trojštvrťové nohavice, ľahké šaty... Ak sa jedná o teplé podnebie, uprednostnite ľahké, priedušné materiály. Pri chladnejšom počasí je vhodné obliecť sa v niekoľkých vrstvách a prípadne si zobrať rukavice. Treba vždy počítať s možnosťou dažďa či vetra, takže nezabudnúť doma pršiplášť alebo ľahkú nepremokavú bundu, a šikovný skladací dáždnik, ale ani slnečné okuliare a opaľovací krém.

Dôležitá je pohodlná prechádzková obuv na exkurzie v prístavoch a niečo ľahké s gumovou podrážkou na pobyt pri bazéne či návštevu spa.
Večer sa potom ale situácia môže líšiť, podľa lodnej spoločnosti, s ktorou sa plavíte. Na väčšine lodí máte ponuku viacerých možností a reštaurácií, od neformálnych až po smart a formálne. Etiketa v hlavných reštauráciách na lodi si vo všeobecnosti vyžaduje elegantno-športové oblečenie - dlhé nohavice a košeľu alebo pólo u pánov, a letné šaty či dlhé nohavice a blúzku pre dámy. Niektorí hostia ale uvítajú príležitosť obliekať sa navečer skutočne elegantne. V gourmet reštauráciách a v prípade luxusných spoločností treba pri večeri počítať so sakom a kravatou pre mužov, a koktailové šaty či nohavicový kostým pre dámy. Smoking už dávnejšie nie sú vyžadované ani pri formálnych večeroch, pri najslávnostnejších príležitostiach stačí tmavý oblek a kravata či motýlik.

 

Oblečenie - Prehľad

 

  • Príležitostné – CASUAL : pre pánov sú vhodné polokošele, ľahké bavlnené nohavice (nie džínsy, ani šortky) a dámy sú vhodné i sukne, blúzky, nohavice, polokošele či ďalšie primerané voľnejšie oblečenie.
  • Spoločenské – SMART CASUAL : od pánov sa vyžaduje sako, kravata a dlhé nohavice a od dám nohavicový kostým alebo šaty.
  • Formálne – FORMAL : na dve večere je požadované slávnostné – spoločenské oblečenie, čo si vyžaduje od pánov slávnostný oblek, alebo smoking s kravatou, či motýlikom a dámy by mali prísť v spoločenských, alebo kokteilových šatách.

 

Na čo ešte nemám pri balení zabudnúť?


Dáždnik, slnečné okuliare, opaľovací krém, ľahký sveter či bundu na večer, lebo na lodi je všadeprítomná klíma.
Nepotrebujete uteráky, plážové osušky a ani fén na vlasy. V kúpeľni kajuty nájdete minimálne aj šampón a sprchovací gél.
Užitočné tipy:
- hrsť malých magnetov, ktorými si na stenu kajuty (lode sa ešte stále robia z kovu) pripevníte denný program na ďalší deň či voucher na rezervovanú exkurziu
- fľaša na pitie z ekologického plastu - mnohé spoločnosti na lodi distribútory pitnej vody. A voda v kúpeľni Vašej kajuty je pitná, i keď môže obsahovať o niečo vyšší obsah chlóru.
- plavky si zoberte so sebou i v prípade, že sa plavíte mimo teplej sezóny. Väčšina lodí je vybavená vírivými bazénmi. 
- malá praktická taštička na kajutovú kartu a pár drobností sa určite zíde, pokiaľ sa budete pohybovať na lodi.
- niektoré lodné spoločnosti majú na kajutových kartách šikovnú dierku. V jednom z lodných obchodov potom určite nájdete šnúrky s karabínkou, aby ste si kartu mohli zavesiť na krk (praktické najmä ak máte deti), ale možno sa Vám takáto šnúrka povaľuje už aj doma.

 

Máte potravinové alergie?


Väčšina lodných spoločností predkladá cestujúcim viacero možností aj v normálnej ponuke stravovania – na požiadanie sú bežne k dispozícii bezlepkové, diétne, málo slané či bezlaktózové jedlá. Ale ak trpíte na niektorý druh potravinovej intolerancie alebo máte alergie, nahláste tieto skutočnosti vopred a po príchode na loď sa uistite, že toto upozornenie bolo registrované.
Väčšina lodných spoločností berie problematiku potravinových intolerancií skutočne vážne a nič nenecháva na náhodu.

 

Ste vegetarián?


Je pravdou, že strava na palube je koncipovaná prevážne pre "mäsožravcov", vrátane tematických reštaurácií špecializovaných na steaky, BBQ, burgery či ryby a morské plody.
Na druhe strane je však dobrou správou, že táto situácia sa zlepšuje a lodné spoločnosti postupne dávajú na jedálničkoch čoraz viac priestoru aj vegetariánskej strave. Hlavné reštaurácie majú v každom lístku na každý chod aspoň 1 vegetariánsku opciu. A samozrejme, vždy máte je k dispozícii aj bufetová reštaurácia, kde si môžete vybrať z viacerých možností, ktoré sa obmieňajú každodenne.

Pre vegánov je situácia trochu zložitejšia; najmä preto, že mnohé vegetariánske jedlá obsahujú miečne produkty ako smotana alebo syr.
Odporúčame preto, podobne ako pri alergiách, upozorniť lodnú spoločnosť vopred. A po nalodení sa na Recepcii uistite, že toto upozornenie bolo registrované.
Lodné spoločnosti s lepšoiu ponukou stravovania pre vegetariánov a vegánov: Costa Crociere, Oceania Cruises, SilverseaNCL Norvegian Cruise Line, TUI, Celebrity Cruises, SeaDream Yacht Club, Holland America, Carnival ..

 

 

Výber plavby

Rezervácia plavby

Nalodenie

Počas plavby

Vylodenie